Yoga

Het woord yoga vindt zijn oorsprong in het Sanskriet (oude Indische taal) en betekent ‘verbinden’. In yoga gaat het erom lichaam en geest te verbinden, door middel van de ademhaling. Zo ontstaat balans, wat de basis vormt van je gezondheid. De yogafilosofie is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot ver voor onze jaartelling, en die de vorige eeuw vanuit India naar het Westen is gebracht. In het Westen is de nadruk op de fysieke kant van yoga komen te liggen.

Toch is yoga meer dan alleen een fysieke work-out. Ook je mind wordt tijdens yoga uitgedaagd om zich te concentreren, flexibel te zijn en rustig te worden. Naast inspanning is ontspanning belangrijk voor een gezonde lichaam-geest balans. In een yogales werk je aan beide. Een aantal voordelen van yoga:

–       Vergroot je flexibiliteit, balans en kracht

–       Vermindert stijfheid

–       Verbetert je houding en focus

–       Helpt je ontspannen

Yoga is dus eigenlijk enorme quality time voor jezelf! Ik geef les in verschillende stijlen: hatha, vinyasa flow en yin yoga.

Hatha: de meeste moderne vormen van yoga zijn afgeleid van hatha yoga. In een hatha les gaat het om evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Iedere houding, asana, is zowel krachtig en stabiel als comfortabel. Op die manier werken we toe naar een staat van balans.

Vinyasa Flow: in deze dynamische stijl  verbinden we beweging met ademhaling. In de houdingen ligt de nadruk op kracht, core stability en balans. De houdingen gaan vloeiend in elkaar over, in een flow, en we bewegen op het ritme van de adem.

Yin yoga: in deze rustige yogastijl ligt de nadruk op ontspanning. Dat doen we door lang in de houdingen te blijven (2 tot 5 minuten). Daarmee werk je niet zozeer aan (spier)kracht maar aan het versoepelen van gewrichten en bindweefsel.

Yoga Nidra: in deze yogavorm beweeg je niet, maar lig je stil. De geleide meditatie brengt je in een diepe staat van ontspanning, zowel lichamelijk als mentaal.

Je hoeft niet lenig te zijn om met yoga te kunnen beginnen, maar door regelmatig yoga te beoefenen zul je wel leniger worden!