Mindfulness

Mindfulness betekent aandachtig zijn. Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Soms gaat dat helemaal van zelf, bijvoorbeeld wanneer je geniet van zonsondergang of opgaat in muziek. Maar met gemiddeld meer dan tweeduizend gedachten per uur, is ons hoofd veel vaker in het verleden of in de toekomst dan in het nu. Dat leidt tot een vol hoofd, gepieker, bezorgdheid en stress.

Aandachtig zijn kun je trainen. Dat is het uitgangspunt van de acht weekse Mindfulness Bases Stress Reduction. De training werd in de jaren 80 ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn en is ‘evidence based’. Onderzoek wijst uit dat de training helpt om je beter te concentreren en gemakkelijker te ontspannen. De mind wordt rustiger, je gaat bewuster leven en stress-symptonen kunnen verminderen.

Peace of Mind biedt de volgende mogelijkheden aan:

  • Introductie workshop
  • De acht weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training in een groep of individueel
  • Vervolg training training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)
  • Stiltedagen en meditatiebijeenkomsten

Introductie workshop

Nieuwsgierig naar de training, maar weet je nog niet of het echt iets voor jou is? In de introductie workshop van ongeveer anderhalf uur maak je kennis met mindfulness aan de hand van oefeningen. De workshop kan georganiseerd worden voor groepen vanaf vier personen.

MBSR training

De mindfulness training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer twee uur. Iedere bijeenkomst heeft een thema en staan er oefeningen centraal. Je ontwikkelt mindfulness door te doen. Daarom is het belangrijk om tussen de bijeenkomsten door ook thuis te oefenen. Zo wordt mindfulness direct een onderdeel van je dagelijks leven. Je krijgt een werkboek en audio bestanden. De training kan in groepsverband gevolgd worden of individueel. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging van mindfulness trainers (categorie 1, VMBN). Het is daardoor mogelijk om de mindfulnesstraining van Peace of Mind (deels) vergoed te krijgen door de zorgverzekering.

De eerst volgende MBSR training start op vrijdagavond 26 april 2019 in Amstelveen!

Vervolg training

Heb je de mindfulness training gevolgd en heb je behoefte aan verdieping? In de vervolgtraining ligt de nadruk op zelfcompassie: met mildheid naar jezelf kijken en vanuit zorgzaamheid omgaan met tegenslag. We gaan dieper in op hoe het brein werkt en je krijgt nieuwe oefeningen aangeboden. De training bestaat uit acht wekelijkse sessies van ongeveer twee uur. Je krijgt een werkboek en audio bestanden om ook thuis te oefenen. Ik ben gecertificeerd MBCL trainer en opgenomen in het register voor MBCL trainers.

Stilte dagen en meditatiebijeenkomsten

Op aanvraag kunnen er ook stilte dagen en meditatiebijeenkomsten georganiseerd worden.