Mindfulness

Mindfulness betekent aandachtig zijn. Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Soms gaat dat helemaal van zelf, bijvoorbeeld wanneer je geniet van zonsondergang of opgaat in muziek. Maar met gemiddeld meer dan tweeduizend gedachten per uur, is ons hoofd heel vaak ergens anders dan in het het huidige moment. Dat leidt tot een vol hoofd, gepieker, bezorgdheid en stress.

Aandachtig zijn kun je trainen. Dat is het uitgangspunt van de acht weekse Mindfulness Based Stress Reduction. De training werd in de jaren 80 ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn en is ‘evidence based’. Onderzoek wijst uit dat de training helpt om je beter te concentreren en gemakkelijker te ontspannen. De mind wordt rustiger, je gaat bewuster leven en stress-symptonen zullen verminderen.

De mindfulness training 

De mindfulness training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer twee uur. Iedere bijeenkomst heeft een thema en staan er oefeningen centraal. Je ontwikkelt mindfulness door te doen. Daarom is het belangrijk om tussen de bijeenkomsten door ook thuis te oefenen. Zo wordt mindfulness direct een onderdeel van je dagelijks leven. Je krijgt een werkboek en audio bestanden. De training kan in groepsverband gevolgd worden of individueel. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging van mindfulness trainers (categorie 1, VMBN).

De eerst volgende training start in augustus 2020 bij Dushi Yoga, Kaya Grandi 32. 

Vervolg training

Heb je de mindfulness training gevolgd en heb je behoefte aan verdieping? In de vervolgtraining ligt de nadruk op zelfcompassie: met mildheid naar jezelf kijken en vanuit zorgzaamheid omgaan met tegenslag. We gaan dieper in op hoe het brein werkt en je krijgt nieuwe oefeningen aangeboden. De training bestaat uit acht wekelijkse sessies van ongeveer twee uur. Je krijgt een werkboek en audio bestanden om ook thuis te oefenen. Ik ben gecertificeerd MBCL trainer en opgenomen in het register voor MBCL trainers.