Boekreview: Nooit meer te druk

Het is alweer een ‘oudje’ uit 2016: “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe. Met inmiddels de 16e editie in Nederland is het nog altijd een bestseller. Ik las het boek twee jaar geleden en lees regelmatig de samenvatting die ik toen schreef (een gewoonte uit m’n studietijd) terug, als de druk op de ketel dreigt te stijgen.

‘Druk’ is een slecht merk volgens de Amerikaanse Crabbe, bedrijfspsycholoog en consultant bij grote multinationals. Het werkt verslavend, is een vermijdingsstrategie, en een voorbeeld typisch kuddegedrag. Het jachtige gevoel van altijd aan staan en gespannen zijn is ook nog eens heel ongezond. Hoewel je denkt dat je door druk te zijn kunt laten zien dat je succesvol bent, ben je dus eigenlijk heel slecht bezig.

Aan de hand van drie strategieën legt Crabbe uit hoe het anders kan. Daar ligt een aardig onderzoek aan ten grondslag, Crabbe verwijst regelmatig naar inzichten uit de psychologie en werk van collega’s. Handig, als je je verder wilt verdiepen in een bepaald onderwerp.

De sleutel tot ‘een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’ is B.O.B: beheersing, onderscheiden en betrokkenheid. Allereest: beheers jezelf! Je kunt nu eenmaal niet steeds meer doen, continue op de hoogte zijn, honderd ballen tegelijk in de lucht houden. Timemanagement is niet het antwoord op het probleem. Het maakt je misschien iets efficiënter maar niet per se effectiever. Wat beter werkt is het managen van je aandacht: focus, doe één ding tegelijk en gun je brein regelmatig rust.

Ten tweede: onderscheid jezelf van de rest. Iedereen werkt hard, dus het is gekkenwerk om harder te werken dan ieder ander. In dit deel geeft Crabbe inzichten en tips hoe je je eigen strategische positie bepaalt en je jouw eigen merk vindt.

Deel drie gaat over betrokkenheid. Crabbe laat je nadenken over persoonlijke, innerlijke waarden. Aan de hand daarvan definieer je je eigen betekenis van succes. Want, die innerlijke waarden zijn een bron van energie, creativiteit en veerkracht.

“Nooit meer te druk” nodigt uit tot zelfreflectie. In plaats van een kant-en-klare methode aan te bieden voor een minder druk leven, moet je eerst bij jezelf te raden gaan. De herkenbare voorbeelden, vragen en praktische tips van Crabbe helpen daarbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.